Konya Bilim Merkezi Projesi Çelik Örgü Kabuk Çatısı
Konya’ da inşaatı sürmekte olan, Konya Bilim Merkezi , sıradışı tasarıma sahip ana bina yapısı ve planetaryum yapısı ile Konya Yolu Havalimanı girişi karşısında ilgi çekmeye devam ediyor.
Türkiye’ de, ilk kez bu büyüklükte bir çelik örgü kabuk yapı tasarlandı ve hayat buldu. Mühendislik Hizmeti Endeco Mühendislik tarafından yapılan yapı, civatalı birleşimli olarak, Icosa Systems® jeodezik kubbe ve serbest formlu yapı çözümleri ile çözüldü.
Ana bina 110 metre çaplı ve 30 metre yüksekliğinde bir çatıya sahiptir. Farklı hareketlerden kaçınmak için, çatı yapısı, içerideki betonarme yapıdan tamamen bağımsız olarak tasarlandı. Kabuk şeklindeki çatı betonarme katları tamamen içine alan bir şemsiye gibi örttü. Yapının montajına, en alt sıradan örülerek başlandı ve montaj faaliyetleri tamamlanmak üzeredir.
Aynı konsept içinde yer alan Planetaryum binası ise yaklaşık 24 metre çap ve 12 metre yüksekliğe sahip olup, yine Icosa Systems® jeodezik kabuk yöntemi ile çözüldü. Planetaryum binasının çelik taşıyıcı kabuk yapısının montajı ise 1 hafta gibi kısa bir sürede tamamlandı. Ana binaya benzer şekilde, kabuk yapı, alt sıradan başlanıp yukarıya doğru örülerek tamamlandı.
Kaplama süreci başlayan inşaatın kaplama detayları konusundaki çözümleri de özel olarak geliştirildi. Bemo Sistem değişken kanallı kenet sistem ile sağlanacak su yalıtımının altında; üçgen kasetler üzerinde taş yünü ile ısı yalıtımı yapılmaktadır. Kabuk bitişi ise alucobond paneller ile olacaktır.